top of page

Restoratif ve Endodonti

_IU_8215_edited_edited.jpg

​

​RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ

Restoratif diÅŸ ve tedavisi, diÅŸ sert dokularında çürük ya da çürük dışı sebeplerden meydana gelen madde kayıplarını onaran, kaybolmuÅŸ olan estetik ve fonksiyonun hastaya tekrar kazandırılmasına katkıda bulunan bilim dalıdır.

Ayrıca ESTETÄ°K DÄ°Åž HEKÄ°MLİĞİ alanında diÅŸ ÅŸekillerinin ve renklerinin deÄŸiÅŸtirilmesiyle hastalara estetik bir görüntü kazandıran bilim dalıdır.

Ön diÅŸlere yapılan estetik restorasyonlar nelerdir?

Kompozit vener

Kompozit venerler kırık ve ÅŸekil deÄŸiÅŸikliÄŸi gerektiren diÅŸlerde tercih edilebilir. Günümüzde ön diÅŸ kompositleri ile doÄŸal diÅŸ renginde restorasyonlar yapılabilmektedir.

Porselen vener restorasyonlar (Lamina)

Lamina restorasyonlar; ön grup diÅŸlerde estetik amaçla yapılan tedavi yöntemidir. DiÅŸlerin sadece ön yüzeyleri aşındırılarak hazırlanan diÅŸlerden ölçü alınır, daha sonra laboratuvar ÅŸartlarında hazırlanan laminalar ikinci seansta hasta diÅŸlerine yapıştırılır.

GÜVENLÄ° AMALGAM DOLGU SÖKÜM PROTOKOLÜ – SMART PROTOKOLÜ
Günümüzde çevresel faktörlerin vücudumuz üzerindeki olumsuz etkileri geçmiÅŸ nesillerle kıyaslandığında daha fazladır. Küresel kimyasal kirliliÄŸin artmasıyla birlikte insanlar, bitkiler ve hayvanlar gibi biyolojik organizmalardaki tahribat riski de artış göstermiÅŸtir. Bilim insanları ağır metaller gibi zararlı kimyasalların kullanım oranının artışının çevre ve insan saÄŸlığı üzerine olumsuz etkileri hakkındaki endiÅŸlerini sık sık dile getirmektedirler.

Günümüzde pestisitler, koruyucular, gıdalardaki iÅŸlenmiÅŸ bileÅŸenler ve çevremizdeki çeÅŸitli kirleticiler gibi kimyasalların artmasıyla; hassasiyetler, alerjiler ve diÄŸer hastalıklar hızla artış göstermeye baÅŸlamıştır. Günümüzde çeÅŸitli toksinlerin sinerjik (birbirinin etkisini artırma) etkisi olduÄŸu varsayılmaktadır. Toksinlerin hergün tüketildiÄŸini (elmaların ilaçlanması gibi) düÅŸünürsek, toksin düzeyi artmış vücudumuzda birkaç on yıl önce tolere edebileceÄŸi civa gibi materyallerin seviyesi, bugün tolere edebileceÄŸimiz düzeyde olmayabilir.

DiÅŸ hekimliÄŸinde gümüÅŸ cıva dolgular konusunda pek çok tartışma vardır; güvenli mi yoksa güvenli deÄŸiller mi? Bu tür dolguların artıları ve eksileri üzerine yazılmış birçok makale var. Her bireydeki biyolojik etkileri ölçmek ve deÄŸerlendirmek zordur. Aşırı toksisite durumları dışında, hastalığın ortaya çıkamasında veya hastalığa katkıda bulunmasında gümüÅŸ-civa dolguları neden olarak göstermek doÄŸru bir yaklaşım deÄŸildir.

Doktorlar, saÄŸlık sorunları olan hastalarına yardımcı olmak için genel saÄŸlık rejimlerinin bir parçası olarak ağır metal toksisitesini araÅŸtırırlar. Hastanın laboratuar raporları / teÅŸhis testleri yüksek seviyelerde civa veya diÄŸer metaller gösterdiÄŸinde vücutlarında ve çevrelerinde maruz kaldıkları metal kaynaklarına bakarlar. Hangi kaynakların katkıda bulunduÄŸunu ve bunların vücut üzerindeki yükünün nasıl azaltılacağını araÅŸtırırlar. Doktor, vücuda ek bir yük oluÅŸturmamak ve hastalarının iyileÅŸmesine yardımcı olmak için gümüÅŸ civa dolgularının güvenli bir ÅŸekilde çıkarılmasını önerebilir.

Daha önceki yazımda da bahsettiÄŸim gibi amalgam dolgularınızın tıp hekiminiz ve diÅŸ hekiminizin ortak kararı sonucu sökülmesi gerekir.

Amalgam dolgular keyfi nedenlerle sökülmemelidir!

Bu nedenle amalgam çıkarılırken ek adımlar hastanın korunmasını saÄŸlamaya yardımcı olur.

Dünya genelinde amalgam dolgu sökümünden SMART PROTOKOLÜ (The Safe Mercury Amalgam Removal Tecnique- Güvenli Amalgam Dolgu Söküm Protokolü) olarak bahsedilmektedir.

AMALGAMIN SÖKÜMÜNDEN ÖNCE DÄ°KKAT EDÄ°LMESÄ° GEREKENLER
Bir hastayı amalgam sökümü için muayene ederken, kapsamlı bir tıbbi ve diÅŸ tedavisi geçmiÅŸi alınır. Radyografiler ve ağız içi resimleri içeren kayıtlar alınır ve ardından kapsamlı bir inceleme yapılır. Hasta tarafından önceki röntgenler istenir. Hastanın diÅŸlerindeki aşınma / yıpranma oranı, uygulanan baskılar, günlük olarak tüketilen diyet türü, ağız hijyeni ve ağızlarındaki diÄŸer metaller gibi birçok faktöre bakılmalıdır.

Amalgamlar dolgu materyali olarak, kaplamaların altında ve ayrıca kanal tedavisi görmüÅŸ diÅŸlerin kök ucunu kapatmak için kullanılabilir.

Hastanın uygun ÅŸekilde hazırlandığından ve doktorunun vücudun genel saÄŸlığını ve kiÅŸinin toksinleri atma yeteneÄŸini deÄŸerlendirdiÄŸinden emin olunur. ÖrneÄŸin, bir hastanın geçirgen bağırsağı varsa, toksinleri atmak zor olduÄŸundan, dolguyu sökmeden önce bağırsağı eski saÄŸlığına getirmek önemlidir. Bir kadın hamile ise veya emziriyorsa, çocuÄŸunu emzirmeyi bitirene kadar amalgam çıkarma gerçekleÅŸmez. Fetüsün kanındaki cıva konsantrasyonunun annenin kanından otuz kat daha fazla olabileceÄŸi bildirilmiÅŸtir.

Takviyeler faydalıdır ve doktor tarafından kiÅŸiye özel reçete edilir. Amalgamın çıkarılmasından önce ve sonra, genellikle diÄŸer takviyelerle birlikte C vitamini alımı önerilir. Amalgam restorasyonlar çıkarıldıktan sonra, doktor vücutta depolanan civanın detoksifikasyonuna yardımcı olmak için hastayla birlikte çalışmaya devam edebilir.

AMALGAM DOLGU SÖKÜMÜ PROTOKOLÜ AÅžAMALARI
Hastanın üzerindeki giysiler cerrahi bir örtü ile örtülür.

Sadece amalgam dolgulu diÅŸi görebileceÄŸimiz bir açıklığı olan lastik örtü ile ağız içi izole edilir.

Lastik örtünün altına diÅŸi çevreleyen yumuÅŸak dokunun olduÄŸu kısımlara aktif kömür emdirilmiÅŸ pamuk rulolar yerleÅŸtirilerek, ağız içine sızan civanın ÅŸelasyonla pamuÄŸa baÄŸlanmasına yardımcı olunur, böylelikle artık civayı hasta yutamaz.

Hastanın saçları bone ile gözleri koruyucu bir gözlük ile korunur.

Hastaya burun maskesi ile oksijen verilerek amalgam sökümü esnasında açığa çıkan civa buharının solunması engellenir.

Aynı zamanda iÅŸlemin yapıldığı odaya dağılan civa buharını baÄŸlayan buhar iyonlaÅŸtırıcı kullanılır. Ä°yonizer; negatif iyon akışı tarafından baÄŸlanan ve daha sonra odanın diÄŸer ucundaki pozitif yüklü bir iyonlaÅŸtırıcı plakaya taşınan civa buharlarını baÄŸlamak için kullanılan özel bir hava filtreleme sistemidir.

Amalgam dolgu sökümü sonrası ağıziçindeki herhangi bir maruz kalma riskine karşı hasta aktif karbon veya bentonit kili gibi ağır metalleri baÄŸlayan bir materyalle aÄŸzını çalkalar.

Ayrıca diÅŸhekimleri de filtreli bir maske, göz ve saç koruması ve yüz siperleri ile kendilerini korurlar.

Amalgam dolgu uzaklaÅŸtırıldıktan sonra geriye kalan diÅŸ dokusunu destekleyebilecek restorasyonlar düÅŸünülmelidir.

Dolgudan geriye kalan diÅŸ dokusu yeterli ise kompozit ve seramik dolgular tercih edilir.

Diş dokusunda aşırı madde kaybı varsa kaplamalar tercih edilir.

EÄŸer dolgu sökümüyle birlikte, çürük dokusu da temizlendiyse ve diÅŸin sinirlerinin olduÄŸu odaya ulaşıldıysa; kanal tedavisiyle birlikte kaplama önerilir.

Endodonti nedir?
Endodonti Latince bir terimdir, endo (iç) ve donti (diÅŸ) kelimelerinden türetilmiÅŸtir. Endodonti anabilim dalı, diÅŸ pulpası (diÅŸ özü) olarak tanımlanan diÅŸin iç kısmındaki damar ve sinir gibi canlı dokuların yanı sıra diÅŸin kendisini çevreleyen dokularda oluÅŸan hastalıkların tanı ve tedavisiyle ilgilenir. DiÅŸ fakültesinden mezun olduktan sonra endodonti bölümünde uzmanlık eÄŸitimi alan endodonti doktorları, endodonti uzmanı ya da endodontist olarak adlandırılır. Endodonti, günümüzde sıklıkla kanal tedavisi ile birlikte anılır. Endodonti uzmanları, pulpaya ait hastalıkların önlenmesi ve canlı pulpada var olan hastalıkların önlemesi, endodontik tedavi gören diÅŸlerin beyazlatılması, dental açıdan travmaya maruz kalan diÅŸlerin tedavisi, endodontik cerrahi uygulamaları gibi pek çok diÅŸ probleminin tanı ve tedavisiyle uÄŸraşır. Endodonti uzmanları tarafından uygulanan kanal tedavisi hakkında ayrıntılı bilgiye geçmeden önce sıkça sorulan “Endodonti ne demek?” sorusunu yanıtlamak gerekir.

Endodonti nedir?
Endodonti, diÅŸ hekimliÄŸine ait bir uzmanlık dalıdır. Günümüzde sıklıkla kanal tedavisi ile birlikte anılan endodonti bilim dalı hekimlerine endodontist denir. Endodontinin ne olduÄŸunu daha iyi anlamak için diÅŸ anatomisi hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olmak önemlidir. Sindirim sistemine ait ilk organ olan ağızda yer alan diÅŸler, sindirime ait ilk hareketin yapıldığı canlı dokulardır. DiÅŸlerin ağız içinde görünen kısmı kuron (diÅŸin taç kısmı) olarak adlandırılırken, çene kemiÄŸi içinde kalan kısmı kök olarak tanımlanır. DiÅŸin gözle görünen kısmı olan kuronun en üst katmanında, vücutta bulunan en sert dokulardan biri olan mine bulunur. DiÅŸin, diÅŸ eti içinde kalan kısmı ise çene kemiÄŸi tarafından çevrelenir. Ancak kök kısmının etrafında da sement adlı tabaka bulunur. DiÅŸ ve kökün etrafını çevreleyen mine ve sement tabakasının altında ise dentin tabakası bulunur. DiÅŸi çevreleyen en büyük tabaka olma özelliÄŸine sahip dentin bölgesinde sinir uçları bulunur. Mine tabakasında bulunmayan bu sinirler, aÄŸrı mekanizmasında rol oynar. Dentin tabakasının altında ise pulpa bulunur. DiÅŸin pulpa kısmında yoÄŸun olarak sinirler ve damarlar bulunur. DiÅŸlerin çıkması ve geliÅŸiminde önemli bir rol oynayan olan pulpa, diÅŸe ait problemlerin kiÅŸi tarafından aÄŸrı olarak hissedilmesinde önemli bir yere sahiptir. Her kiÅŸinin ağız içinde çok sayıda bakteri bulunur. Bu bakteriler, aÄŸza alınan besinler ile birleÅŸtiÄŸinde ağız asitlerinin oluÅŸmasını saÄŸlar. Ağız hijyenine dikkat edilmediÄŸinde bu bakteriler çoÄŸalarak diÅŸ minesine zarar verir ve diÅŸin çürümesine yol açar. Yüzeysel çürük olarak da tanımlanabilen mine çürüklerinin tedavi edilmemesi durumunda bakteriler çoÄŸalmaya devam ederek zamanla mine tabakasının altında bulunan dentin bölgesine geçer. KiÅŸinin aÄŸrı hissetmesine yol açan bu durumda da diÅŸe uygun ÅŸekilde müdahale edilmezse çürük, pulpaya ulaşır ve bu bölgede yer alan damar ve sinirleri tahrip ederek iltihap oluÅŸumuna yol açar. Pulpa bölgesinde iltihap oluÅŸumuna yol açan bir diÄŸer etken de travmalardır. Bir diÅŸin diÄŸerini sıkıştırması, diÅŸe dışarıdan alınan darbeler bu travmalara örnek gösterilebilir. Özellikle dışarıdan gelen darbelere baÄŸlı olarak geliÅŸen travmalarda diÅŸin kökünden gelen damar ve sinirler kopabilir. DiÅŸin canlılığını yitirmesine yol açan bu durum da pulpanın iltihaplanmasına yol açabilir. Ayrıca periodontal ya da farklı bir deyiÅŸle diÅŸ eti ve çevresini etkileyen rahatsızlıklar da pulpanın iltihaplanmasına yol açabilir. Bu gibi durumlarda diÅŸ aÄŸrısı, sıcak ve soÄŸuk besinlere karşı hassasiyet, çiÄŸneme sırasında aÄŸrı gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca yüz bölgesinde farklı boyutlarda ÅŸiÅŸlikler de gözlenebilir. Bu gibi durumlarda kiÅŸi, diÅŸini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalır. Ancak endodontik tedavilerden biri olan kanal tedavisi sayesinde kiÅŸi diÅŸini kaybetmekten kurtulabilir ve tedavi gören diÅŸini uzun yıllar boyunca saÄŸlıklı bir ÅŸekilde kullanabilir. Bu baÄŸlamda endodonti ve kanal tedavisi eÅŸ anlamlı olarak kullanılır hale gelmiÅŸtir. Sıklıkla merak edilen “Endodonti nedir?” sorusu bu ÅŸekilde yanıtlanabilir. Kanal tedavisi ise diÅŸte var olan enfeksiyonun yok edilmesi ve diÅŸin kurtarılması için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Çekilme riski ile karşı karşıya kalan diÅŸlere uygulanan kanal tedavisi, lokal anestezi altında seanslar halinde yapılır. Ortalama tedavi süresi 2 ila 3 seans kadar sürse de enfeksiyonun niteliÄŸine baÄŸlı olarak bu süre artabilir. Her seansın yaklaşık 1 saat kadar sürdüÄŸü endodonti tedavisinde enfeksiyona yol açan bakteriler tamamen temizlendikten sonra diÅŸ köküne ait kanal doldurulur ve diÅŸin üst kısmı kuronla kapatılarak tedavi tamamlanır. Bu haliyle diÅŸ, doÄŸal diÅŸlere oranla daha kırılgan olsa da ömür boyunca kullanılabilir.

Endodonti tedavisi ne iÅŸe yarar?
Endodonti bölümü hekimleri temel olarak kiÅŸinin doÄŸal diÅŸlerini korumayı hedefler. Bunun için ağız içinde var olan diÅŸi mümkün olduÄŸunca korumaya ve ağız içinde tutmaya çalışır. Endodonti kliniÄŸinde, çürük, kırık, enfeksiyon ve travma gibi nedenlere baÄŸlı olarak diÅŸ pulpasında ve çevre dokularda oluÅŸan hasar tedavi edilir. Bu amaçla endodonti hekimi, kanal tedavisi uygulayabileceÄŸi gibi diÅŸin canlılığını korumak amacıyla rejenerasyon tedavileri de uygulayabilir. Rejenerasyon tedavisi ile diÅŸ kökünün içinde canlı doku oluÅŸturulması hedeflenirken kanal tedavisinde, doÄŸal diÅŸin ağız içinde korunması amaçlanır.

Endodonti (Kanal tedavisi) nasıl yapılır?
DiÅŸ hekimleri, kanal tedavisi konusunda eÄŸitimli olsalar da kanal tedavisi için endodonti uzmanına baÅŸvurmak gerekebilir. Endodonti uzmanı diÅŸ hekimleri, 5 yıllık diÅŸ hekimliÄŸi eÄŸitimi üzerine en az 3 yıl olmak üzere endodonti alanında uzmanlık eÄŸitimi alır. Böylece tedavi aÅŸamaları sırasında öngörülmeyen komplikasyonların oluÅŸma riski alt seviyeye çekilir. Endodontik tedavi, halk arasında diÅŸ özü olarak bilinen diÅŸin pulpasında bulunan damar ve sinirlerin bölgeden çıkarılmasıyla oluÅŸan boÅŸluÄŸun dezenfekte edilmesi, mevcut kanal yapısının geniÅŸletilmesi ve kanallarda oluÅŸan boÅŸlukların özel bir dolgu malzemesi ile kapatılması ile gerçekleÅŸtirilir. Bu baÄŸlamda kanal tedavisi için öncelikle kiÅŸinin diÅŸinde var olan sorunun, dental muayene ve radyolojik görüntüleme yöntemleri ile belirlenmesi gerekir. Endodontik tedaviye karar kılındıktan sonra hekim, aÄŸrı hissini azaltmak için lokal anestezi uygular. Öncelikle diÅŸin mine ve dentin tabakalarındaki çürükler temizlenir ve pulpaya açılan yol oluÅŸturulur. Ardından tedavi edilecek diÅŸe “rubber dam” takılarak diÅŸ izole edilir. GerektiÄŸinde radyolojik görüntüleme yöntemleri ile diÅŸ tekrar kontrol edilir ve özel aletler yardımıyla kökün bulunduÄŸu kanalın içindeki mikroorganizmalar yok edilir. Bu iÅŸlemin ardından diÅŸ kökü kanalı dezenfekte edilir. Temizlenen kanal boÅŸluÄŸu, dolgu maddeleri ile kapatılır ve diÅŸin üst kısmı kuron ile kapatılarak tedavi süreci sonlandırılır. Kanal tedavisi sırasında yapılan iÅŸlemler sonucunda diÅŸ ile çevre doku arasındaki iliÅŸki kesilir. Böylece olası bir enfeksiyonun oluÅŸma ve tekrarlama riski azaltılır. Endodonti tedavisi sonrasında diÅŸ ölü olsa da çiÄŸneme fonksiyonunu sorunsuz olarak yerine getirir. Ayrıca diÅŸ altında yer alan çene kemiÄŸi aktif olarak kullanılır. Bu da çene kemiÄŸi erimesinin önlenmesine yardımcı olur. Kanal tedavisi sonrasında diÅŸin restore edilmesi, diÅŸin ömrünü artırır. Farklı bir deyiÅŸle kanal tedavisi gören fakat restore edilmeyen diÅŸler, saÄŸlıklı diÅŸlere kıyasla daha kırılgandır. Bu nedenle kanal tedavisi gören diÅŸi korumak ve ömrünü uzatmak için diÅŸ, porselen, seramik ya da metal taç ile tamamen kaplanır. Restore edilen diÅŸ, iÅŸlemi takip eden birkaç gün boyunca hassas olabilir.

EÄŸer siz de endodontik tedaviye ihtiyaç duyuyorsanız en yakın saÄŸlık kuruluÅŸuna baÅŸvurabilirsiniz. SaÄŸlıklı günler dileriz.

bottom of page