top of page

Çocuk DiÅŸ HekimliÄŸi

​

_IU_8215_edited_edited.jpg

Pedodonti (Çocuk DiÅŸ HekimliÄŸi) Nedir?


Pedodonti (Çocuk DiÅŸ HekimliÄŸi), 0-13 yaÅŸ grubu çocukların süt ve daimi diÅŸlerinin saÄŸlıklı olarak korunmasını, çürük, travma, kalıtımsal ve benzeri etkenlerin bu diÅŸlerde oluÅŸturduÄŸu sorunların giderilmesini amaçlayan bir anabilim dalıdır. Pedodonti, bebeklik çağından itibaren çocukların ağız-diÅŸ saÄŸlığını ve çene-yüz bölgesi geliÅŸimini takip ve tedavi eden, aynı zamanda koruyucu önlemleri de içine alan diÅŸ hekimliÄŸi dalıdır. Pedodontistler bu dönemde bebek, çocuk ve gençlerin ağız diÅŸ saÄŸlığı gereksinimlerine göre önleyici ve tedavi edici her türlü tedavi ve koruyucu uygulamaları gerçekleÅŸtirmektedirler.
•    Ağız-DiÅŸ Bakımı ve Beslenme Önerileri
•    Çocuk Protezleri
•    DiÅŸ Çekimi
•    DiÅŸ ÇürüÄŸünden Koruyucu ve Önleyici Uygulamalar;   Fluorid Jeli, Fluorid VerniÄŸi, Fissür Örtücü
•    DiÅŸ Travmalarının Tedavisi
•    Endodontik Tedaviler (Kanal Tedavileri, Ampütasyonlar)
•    Kötü Ağız Alışkanlıklarını (Parmak Emme, Tırnak Yeme, Dudak Isırma vb.) Durdurmaya Yönelik Tedaviler
•    Süt ve Genç Sürekli DiÅŸlerde Restoratif Tedaviler (Dolgular)
•    Yer Tutucular


Süt DiÅŸleri Neden Önemlidir?
Süt diÅŸleri toplam 20 tanedir. Süt diÅŸlerinin en önemli görevi çocuÄŸun beslenmesini saÄŸlamaktır. Ayrıca konuÅŸmanın düzgün geliÅŸimi de süt diÅŸlerinin varlığına baÄŸlıdır. Süt diÅŸleri, kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diÅŸ için korumakta ve kalıcı diÅŸ sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar. Süt diÅŸi erken çekildiÄŸi zaman bu doÄŸal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır.
Koruyucu Uygulamalar Nelerdir?
Çocuk diÅŸ hekimliÄŸinin birinci amacı, diÅŸ sorunlarının oluÅŸmasını engelleyecek  önlemleri almak ve çocukları çürüksüz bir geleceÄŸe yönlendirmektir. Bu amaçla uygulanan iÅŸlemlere Koruyucu DiÅŸ HekimliÄŸi Uygulamaları denir. DiÅŸ çürüÄŸünü önlemeye yönelik koruyucu uygulamalar için de çocuÄŸun ve ailesinin ağız-diÅŸ saÄŸlığı ve beslenme konusunda eÄŸitilmesine büyük önem verilmektedir. Koruyucu diÅŸ hekimliÄŸi uygulamaları arasında yüzeyel flor ve fissür örtücü iÅŸlemleri yer almaktadır.
Fissür Örtücüler Ne Ä°ÅŸe Yarar?
Daimi diÅŸlerin çiÄŸneyici yüzeylerindeki derin ve çürümeye yatkın fissürleri (olukları) kapatıp, bakterilerin buraya ulaÅŸmasına izin vermeyen ve böylece çürüÄŸü önleyen akışkan bir dolgu maddesidir. Fissür örtücü uygulamaları 6 ayda bir kontrol edilmelidir.
Flor Uygulaması Nedir?
Flor, diÅŸlerin çürümesini önleyen, diÅŸlerin yapısını kuvvetlendiren bir elementtir. DiÅŸler ilk sürdükleri zaman diÅŸ minesi tam olarak olgunlaÅŸmadığından yeni sürmüÅŸ diÅŸler genellikle çürüÄŸe karşı daha dirençsiz ve çürük oluÅŸumuna yatkındırlar. Flor, diÅŸ minesini kuvvetlendirerek diÅŸi asit ataklarına karşı korur ve dolayısıyla diÅŸ çürüklerinin oluÅŸmasını önlemeye yardımcı olur. Profesyonel yüzeyel flor uygulaması sadece diÅŸ hekimleri tarafından uygulanabilen koruyucu bir yöntemdir. Yüzeyel flor, 6 ayda bir diÅŸ hekimi tarafından uygulanmalıdır.

bottom of page