top of page

Diş Eti (Periodontal) Hastalıklar

​

_IU_8215_edited_edited.jpg

Diş Eti Hastalıkları (Periodontoloji) Nelerdir?

DiÅŸlerin çevre dokuları ile ilgilenen bilim dalına 'periodontoloji', bu dokuların çeÅŸitli sebeplerle oluÅŸan iltihabi hastalıklarına da ‘periodontal hastalıklar’ denir.

 

Diş Eti İltihabı (Gingivitis) Nedir?

DiÅŸlerin çevre dokuları ile ilgilenen bilim dalına 'periodontoloji', bu dokuların çeÅŸitli sebeplerle oluÅŸan iltihabi hastalıklarına da ‘periodontal hastalıklar’ denir.

EriÅŸkinlerde diÅŸ kayıplarının %70`inden periodontal hastalıklar sorumludur. Bu hastalıklar erken dönemde teÅŸhis edildiklerinde kolay ve baÅŸarılı bir ÅŸekilde tedavi edilebilirler. DiÅŸ eti hastalıklarının önlenmesi veya tedavisi; doÄŸal diÅŸlerin korunması, daha rahat çiÄŸnemenin ve daha iyi bir sindirimin saÄŸlanması gibi diÄŸer faydaları da beraberinde getirir.

Periodontal hastalıklar diÅŸ eti iltihabı (gingivitis) ile baÅŸlar. Gingivitiste sadece diÅŸ etleri etkilenmiÅŸtir. Bu dönemde diÅŸ etleri kanamalı, kırmızı ve hacim olarak büyümüÅŸtür. Erken dönemde çok fazla rahatsızlık vermeyebilir. Gingivitis tedavi edildiÄŸinde diÅŸ etlerindeki iltihap ortadan kalkarak iyileÅŸme görülür. Tedavi edilmezse hastalık periodontitise ilerleyerek diÅŸ eti ve diÅŸleri destekleyen alveol kemiÄŸinde geriye dönüÅŸsüz hasar oluÅŸturabilir.

DiÅŸler fırçalanırken kanama olması, diÅŸ eti iltihabının ilk belirtilerindendir ve mutlaka diÅŸhekimi tarafından deÄŸerlendirilmesi gerekir. Bazı durumlarda yanlış fırçalamaya baÄŸlı olarak da diÅŸetlerinde kanama görülebilir.

 

Periodontitis Nedir?

Periodontitis periodontal hastalıkların daha ilerlemiÅŸ bir safhasıdır. DiÅŸ eti ile birlikte diÅŸleri destekleyen diÄŸer dokularda da hasar oluÅŸur. DiÅŸ-diÅŸ eti arasında "periodontal cep" oluÅŸur. Periodontal cep varlığı enfeksiyonun yerleÅŸimini ve hastalığın ilerlemesini kolaylaÅŸtırır. Hastalık ilerledikçe diÅŸler sallanmaya baÅŸlar, hatta çekime gidebilir.

 

DiÅŸ Eti Hastalıklarına Yol Açan Nedenler Nelerdir?

Periodontal hastalıkların ana nedeni bakteri plağı olmakla beraber, sigara, sistemik hastalıklar, ilaçlar, stres ve beslenme gibi diÄŸer unsurlar da diÅŸ eti saÄŸlığını etkileyebilir. Aynı zamanda genel vücut sistemini etkileyen hastalıkların veya durumların diÅŸ tedavileri esnasında herhangi bir komplikasyon oluÅŸturmamaları amacıyla da dikkatli davranılmalı ve diÅŸhekimi konuyla ilgili muhakkak bilgilendirilmelidir.

  • Sigara

Sigara bilinen genel zararlarının yanında periodontal hastalık görülme riskini de arttırmaktadır. Ayrıca sigaranın içerisindeki kimyasal maddelerden ve ısı etkisinden dolayı diÅŸ eti iltihabı belirtileri maskelenmektedir. Bu nedenle gerçekte iltihaplı olan diÅŸ eti kanamadığı için hasta çoÄŸu zaman periodontal hastalığın farkında deÄŸildir.

  • Ergenlik, hamilelik ve menapoz

Bu özel dönemlerde hormonlarda meydana gelen deÄŸiÅŸimlerden dolayı vücuttaki pek çok dokuda olduÄŸu gibi diÅŸ eti dokusunda da etkilenmeler meydana gelir ve bu durumda dokuların mikroorganizmalara karşı cevabı artar. Bu nedenle, bu dönemlerde bakteri plağını kontrol altında tutabilmek için günlük diÅŸ fırçalama ve diÅŸ ipi kullanımına ekstra özen göstermek çok büyük önem taşır.

  • Sistemik hastalıklar

Diyabet gibi bazı sistemik hastalıklar ve bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar da periodontitisin şiddetini ve tedaviye verdiği yanıtı etkiler.

Lösemi, AIDS gibi vücudun savunma sistemini etkileyen hastalıklar diÅŸetlerinin durumunu daha kötü bir hale getirebilir. KiÅŸilerin enfeksiyona çok açık olduÄŸu durumlarda diÅŸ eti hastalığı genellikle çok daha ÅŸiddetlidir ve kontrol altına alınması daha güçtür.

Kontrolsüz diyabetiklerin ağızlarında kuruluk, yanma, tat duyu organı dil papillalarında kayıplar oluÅŸabilir. Diyabetli hastalarda enfeksiyon geliÅŸme riski yüksektir. Bu nedenle diyabetlilerde periodontal hastalıklar daha kolay geliÅŸebilir ve daha ÅŸiddetli yıkıma yol açabilir. Özellikle kontrol altında olmayan diyabette periodontal hastalığın ÅŸiddeti ve doku yıkımı daha da artmaktadır. Diyabet periodontal hastalık için bir risk faktörü olmakla birlikte periodontal hastalık diyabetin bir komplikasyonu olarak kabul edilmektedir.

  • Ä°laçlar

Bazı ilaçlar diÅŸ etinde özel deÄŸiÅŸiklikler meydana getirerek ve ağız içi diÄŸer dokuları etkileyerek ağız saÄŸlığı üzerinde olumsuz etki gösterirler. Bunlar; doÄŸum kontrol hapları, antidepresanlar, bazı tansiyon-kalp ilaçları, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar, sara (epilepsi) tedavisinde kullanılan ilaçlar, astım tedavisinde kullanılan ve kortizon içeren sprey formundaki bazı ilaçlar. Böyle bir durumda diÅŸhekimi ve tıp doktoru konsültasyon yapmalıdır.

  • Stres

Stresin periodontal hastalık açısından da bir risk faktörü olduÄŸu ve enfeksiyonlarla mücadeleyi zorlaÅŸtırdığı bilinmektedir.

  • Yetersiz beslenme

Yetersiz ve kötü beslenme vücudun bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyerek enfeksiyonlarla mücadelesini zorlaÅŸtırır. Periodontal hastalıklar da ciddi enfeksiyonlardır. Yetersiz beslenme durumunda diÅŸ eti iltihabının ÅŸiddeti artabilmektedir.

 

Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

•             DiÅŸ fırçalama sırasında ya spontan diÅŸ etlerinde kanama,

•             Kırmızı, ÅŸiÅŸ ve hassas diÅŸ etleri,

•             Kötü ağız kokusu,

•             DiÅŸ etlerinde çekilme,

•             DiÅŸlerden kolaylıkla ayrılabilen, uzaklaÅŸan diÅŸ etleri,

•             DiÅŸler ve diÅŸ etleri arasında iltihabi akıntı,

•             Sallanan veya giderek birbirinden uzaklaÅŸan diÅŸler (diÅŸler arasında aralıkların oluÅŸması veya mevcut aralıkların artması),

•             Isırma sırasında alt ve üst diÅŸler arasındaki iliÅŸkilerin deÄŸiÅŸmesi,

•             Mevcut protezin uyumundaki deÄŸiÅŸikliktir.

DiÅŸ eti çekilmesi: Periodontal bir hastalık, kötü ağız hijyeni, hatalı diÅŸ fırçalama, taÅŸkın dolgular, diÅŸtaÅŸlarının varlığı, uyumsuz kron ve köprüler, genetik ve bruksizm (uykuda diÅŸlerin sıkılması) sebebi ile diÅŸetleri çekilebilir.

DiÅŸ eti kanaması: DiÅŸ eti hastalıklarının ilk belirtisi fırçalarken ya da spontan olarak ortaya çıkan diÅŸ eti kanamalarıdır. DiÅŸ etleri kanıyorsa, kanamanın bulunduÄŸu bölgede iltihap var demektir.

Kanamaların nedeni, diÅŸ eti hastalığı sürecinde oluÅŸan birtakım iltihabi olaylar sonucunda, diÅŸ eti dokusunun beslenmesini saÄŸlayan damarlanmanın ve damar yapısının bozulması sonucu damar içinde kalması gereken kan elementlerinin damar dışına çıkabilmesi sonucu gerçekleÅŸir.

Hastalık, sadece diÅŸ etinde ise, alt taraftaki kemiÄŸe ilerlememiÅŸse diÅŸ taşı temizliÄŸi ve iyi bir ağız bakımı ile sorun çözülür. EÄŸer diÅŸ etinin altındaki dokulara ulaÅŸmışsa, bu bölgelerin uygun periodontal cerrahi iÅŸlemler ile tedavi edilmesi gerekir.

 

Diş Eti Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?

DiÅŸ eti hastalıklarının erken döneminde vakaların çoÄŸunluÄŸunda cerrahi olmayan yaklaşımlar ile tedavi yeterlidir. BaÅŸlangıç periodontal tedavisinde diÅŸ ve kök yüzeyi temizliÄŸi yapılır, ağız hijyeni eÄŸitimi verilir, oklüzyon kontrol edilir ve yemek artıklarının ve mikroroganizmaların daha kolay birikmesini saÄŸlayan retansiyon alanları (çürükler, yirmi yaÅŸ diÅŸleri) kaldırır. Bu tedavi ile diÅŸetlerindeki iltihap azaltmak veya ortadan kaldırmak ve diÅŸ eti iltihabına sebep olan mikroorganizmaları ortamdan uzaklaÅŸtırmak amaçlanır. Bu tedaviyle, diÅŸ eti tekrar diÅŸe adapte olur, diÅŸ eti büzülür ve doku cebi ortadan kalkar.

 

Cerrahi Periodontal Tedaviler

Daha ilerlemiÅŸ periodontal hastalıklar cerrahi tedaviyi gerektirebilir. Bu tedavi ile diÅŸleri çevreleyen derin periodontal ceplerdeki diÅŸ taÅŸları temizlenir; periodontal cepler ortadan kaldırılır; düzgün bir kök yüzeyini saÄŸlanır ve hastaya daha kolay temizlenebilir bir diÅŸ eti formu saÄŸlanması amaçlanır.

DiÅŸ eti çekilmeleri baÄŸ dokusu ya da serbest diÅŸ eti grefti operasyonları ile tedavi edilmektedir. Cerrahi giriÅŸimler:

 

  • Subgingival Küretaj

BaÅŸlangıç periodontal tedavisini takiben doku beklenen iyileÅŸmeyi göstermiyorsa diÅŸ eti lokal anestezi ile uyuÅŸturularak iltihabi dokular ve diÅŸ etinin altında bulunan diÅŸ taÅŸları uzaklaÅŸtırılır.

 

  • Gingivektomi ve Gingivoplasti

KalınlaÅŸmış diÅŸ eti kenarlarına fizyolojik form vermek, diÅŸ eti morfolojisini düzeltmek ve fibrotik diÅŸ eti büyümelerini tedavi etmek için lokal anestezi ile yapılan cerrahi iÅŸlemdir.

 

  • Flep operasyonu

Periodontal hastalığın ilerlemesini önlemek ve hastaya yeterli plak kontrolünü saÄŸlayabilecek ortamı yaratmak için yapılan cerrahi iÅŸlemdir. Bu iÅŸlemde ilgili bölge lokal anestezi ile uyuÅŸturulduktan sonra diÅŸ eti, kök yüzeyleri ve kemik açığa çıkacak ÅŸekilde kaldırılıp, iltihaplı dokular uzaklaÅŸtırılıp, kök yüzeyi düzleÅŸtirilir ve gerekli kemik düzeltmeleri yapılır. Kemik yıkımının ilerlediÄŸi ve uygun olan durumlarda kemik grefti, membran ve doku uyarıcı proteinler kullanılarak yeni destek yapıların oluÅŸturulması saÄŸlanır.

 

Diş Hassasiyeti Nedir ve Nasıl Oluşur?

DiÅŸlerin, koruyucu mine tabakalarının çeÅŸitli sebeplerden dolayı aşınması veya geçirgenliÄŸinin artması sonucu soÄŸuk ve sıcak etkenlere karşı hassas duruma gelmesi, ‘diÅŸ hassasiyeti’ olarak adlandırılır.

Kötü alışkanlıklar (pipo, tırnak yeme, vb.), diÅŸ sıkma veya gıcırdatma, reflüye (mideden yemek borusuna mide asidinin kaçması) baÄŸlı asit erozyonu, yanlış fırçalama, baÅŸta olmak üzere çeÅŸitli sebeplerle minesi aşınmış olan diÅŸlerde, özellikle soÄŸuÄŸa karşı duyarlılığın artmasıyla anlaşılır.

SoÄŸuk ve sıcak hassasiyetinin, çürük vb. baÅŸka bir durumdan kaynaklanmadığına emin olunmalıdır.

 

Diş Hassasiyeti Nasıl Tedavi Edilir?

Özellikle soÄŸuk etkenlere karşı aşırı tepki veren hassas diÅŸlerin tedavisinde, hassasiyetin derecesine ve mine defektenin derecesine göre, deÄŸiÅŸik tedavi yöntemleri mevcuttur.

Detaylı bir klinik incelemeden sonra flor uygulama iÅŸlemi, hassasiyet giderici kimyasal ajanların diÅŸlere uygulanması, estetik kompozit restorasyonlarla tedaviden diÅŸlerin kronla kaplanmasına kadar geniÅŸ yelpazede tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

 

DiÅŸ ve DiÅŸ Eti Hastalıkları Önlemek Ä°çin Neler Yapılabilir?

Ağız ve diÅŸ saÄŸlığı için 6 ayda bir düzenli diÅŸhekimi kontrolüne gidilmesi en önemli adımdır.

DiÅŸlerin üzerinde biriken plak ve gıda artıkları uzun vadede tükürüÄŸün de etkisiyle diÅŸ taşına dönüÅŸürler. DiÅŸ taşı oluÅŸumu günlük ağız hijyeni, beslenme alışkanlığı, tükürük yapısı gibi birçok faktöre baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸse de, her insan da mutlaka görülür.

DiÅŸ taÅŸlarının mevcut olduÄŸu bir diÅŸ yüzeyinde, ne kadar fırçalasak da, tam olarak hijyen saÄŸlamak imkansızdır. DiÅŸhekimi tarafından diÅŸ taÅŸlarının düzenli olarak temizlenmesi, diÅŸlerimizi fırçaladığımızda maksimum temizliÄŸi saÄŸlamamamıza yardımcı olur.

Bu kontroller aynı zamanda, diÅŸ etlerinde oluÅŸabilecek herhangi bir hastalığın erken teÅŸhisini ve diÅŸlerde görülebilecek çürük geliÅŸimi için erkenden önlem alınmasını saÄŸlar.

Unutulmaması gereken bir baÅŸka konu; yaÅŸla birlikte ağız ve diÅŸlerde fizyolojik doku kayıpları olacağı için erken dönemlerde yapılan düzenli diÅŸhekimi kontrollerinde doku kayıplarının daha az olması saÄŸlanacaktır. DiÅŸ ve çevre dokulardaki harabiyet ne kadar erken önlenebilirse, ileri yaÅŸlar için daha fazla saÄŸlıklı doku kalacaktır.

bottom of page