top of page

Ortodontik Tedaviler

_IU_8215_edited_edited.jpg

Ortodonti nedir?
Ortodonti; çene, diÅŸ ve yüz bozukluklarının teÅŸhis, tedavi ve önlenmesi ile ilgilenen bilim dalıdır. Ortodontik tedavi, küçük çocuklarda çene geliÅŸimine yardım ederek diÅŸlerin doÄŸru pozisyonlarda olmalarına yardımcı olur, yetiÅŸkinlerde ise var olan çapraşıklık ve kapanış düzensizliklerinin, ayrıca  çene yüz bozukluklarının düzeltilmesini saÄŸlar.

Ortodontik tedavi ile daha saÄŸlıklı bir ağıza, daha etkileyici bir görünüme ve daha uzun süre aÄŸzınızda kalacak diÅŸlere sahip olabilirsiniz. Bunun yanında ortodonti; DoÄŸuÅŸtan ya da sonradan oluÅŸan çene ve yüz bozukluklarının tedavisinde, tıp ve diÅŸ hekimliÄŸinin çeÅŸitli branÅŸları ile ortak çalışmalar yapar.
 
Ortodonti tedavisi  kimler  tarafından yapılır?
Ortodontik tedaviler,  5 yıllık DiÅŸ hekimliÄŸi eÄŸitimini  takiben en az 4 yıl ortodonti uzmanlığı eÄŸitimini tamamlayarak “Ortodontist “ ünvanı almış  uzman hekimler tarafından yapılmalıdır.

 

Ortodontist kimdir?
Ortodontist; ortodontik bozukluklar ve tedavileri üzerine uzmanlık eÄŸitimi almış diÅŸ hekimlerine denir. 5 yıllık DiÅŸ HekimliÄŸi eÄŸitiminden sonra en az 4 yıllık Ortodonti uzmanlık veya doktora programına kabul edilmiÅŸ ve bu süreç sonucunda bir uzmanlık tezi hazırlayarak ve gerekli sınavları geçmiÅŸ olan kiÅŸiler ortodonti uzmanı olurlar.  Ortodonti uzmanlığı uzun süreli bir eÄŸitim ve pratik gerektirir.

​

Ortodonti tedavisi nasıl yapılır?
Ortodontik tedavi diÅŸlerin  üzerine veya çene kemiÄŸine uygulanan sabit ya da takıp çıkarılabilen çeÅŸitli aparatlar yardımıyla yapılır. Bu aparatların hangi ÅŸekilde olacağı isteÄŸe baÄŸlı deÄŸil, tedavinin gereklerine göre belirlenir.
 
Hareketli aygıtlar;
Daha çok 7-12 yaÅŸ arası karışık diÅŸlenme döneminde kullanılan hareketli aygıtlar, çene geliÅŸimine yardımcı olur ve  daimi diÅŸlerin sürmesine rehberlik eder.
 
Sabit ortodontik aygıtlar;
Metal braketler;  En sıklıkla kullanılan ortodontik aygıtlardır. DiÅŸlerin üzerine tek tek yapışan bu braketler, aralarından geçen ortodontik teller sayesinde diÅŸleri hareket ettirirler.

Åžeffaf Braketler;  DiÅŸ renginde veya tamamen ÅŸeffaf malzemeden üretilen bu braketler de metal braketler ile aynı prensipte çalışır. En önemli farkı daha az gözükmesidir. Bunun yanında daha fazla bakım ve dikkat gerektirmesi açısından daha çok eriÅŸkinlerde kullanılır.

Lingual braketler; DiÅŸlerin iç yüzeyine yapışan sabit metal braketlerdir. En önemli özelliÄŸi dışarıdan hiç görülmemesidir. Tedavi tekniÄŸindeki farklılıklardan dolayı önden takılan braketlere göre tedavi süreleri daha uzundur.
 
Telsiz ortodontik tedaviler
Bu tedaviler bir seri ÅŸeffaf plak kullanılarak diÅŸ çarpıklıklarının düzeltilmesi ÅŸeklinde uygulanır.  Bilgisayar ortamında kademe kademe düzeltilen diÅŸler, dışarıdan görünmeyen bu plaklar sayesinde düzeltilir. Bu plaklar sadece yemek ve fırçalamak için çıkartılıp bunu dışında sürekli takılır. Sadece diÅŸ çarpıklığı olan hastalarda kullanılır ve çene yüz sistemindeki bozukluklarda kullanılması uygun deÄŸildir.
 
Neden ortodontik tedavi olmalıyız?
Bireylerin çoÄŸu öncelikle diÅŸ çapraşıklığından ötürü estetik kaygısıyla ortodontiste baÅŸvururlar. Ancak diÅŸ çapraşıklıkları estetiÄŸin yanı sıra pek çok probleme sebep olmaktadır. Malokluzyon dediÄŸimiz kapanış bozuklukları sadece estetik problem olmayıp aynı zamanda çiÄŸneme ve konuÅŸma bozukluklarına da sebep olur.

Çapraşık diÅŸlerle ağız hijyenini saÄŸlamak daha zor olduÄŸu için daha kolay çürük oluÅŸur. Yine aynı ÅŸekilde plak birikimi ara yüzlerde artarak, diÅŸ eti çekilmeleriyle birlikte diÅŸ eti hastalıkları oluÅŸur.
DiÅŸlerdeki çapraşıklık dolayısıyla alt ve üst diÅŸler normal kapanışına gelemez, kuvvetler çene kemiklerine dolayısıyla ekleme normal iletilemez. Bu da eklem problemleri (Ağız açıp kapamada klik sesi)'nin oluÅŸmasına neden olur.
Özellikle üst çenesi ileride olan veya üst diÅŸleri olması gerekenden daha ileride olan çocuk veya bireylerde travmanın (DüÅŸme, top çarpması gibi) ön diÅŸleri daha çok etkilediÄŸi ve ön diÅŸlerde sıklıkla kayıplara yol açabildiÄŸi gözlenmiÅŸtir.
Özellikle alt ve üst ön diÅŸlerinin arasında olması gerekenden fazla açıklık bulunan bireylerde bazı seslerin telaffuzu zorlaşır ve bu da konuÅŸma bozukluklarına yol açabilir.
Çeneler ve diÅŸler arasındaki uyumsuzluk sonucu bazen diÅŸler yer bulamayıp gömülü kalabilirler. Gömülü diÅŸler komÅŸu diÅŸlerin köklerini eritebilir veya gömülü diÅŸlerin etrafında kistler oluÅŸabilir ve patolojik sonuçlara yol açabilir.
Ortodontik tedavi bir çeÅŸit aşı gibi deÄŸerlendirilmelidir. Çocuklarımızı hastalıklardan korumak için yapılan aşılar gibi; ortodontik tedavi görerek diÅŸ ve çene yapısı ideal hale getirilen çocukların, hayatları boyunca diÅŸ ve çene hastalıkları geçirme riski azalır.

Güzel bir gülümseme ve güzel diÅŸler kiÅŸinin kendine olan özgüvenini arttıracağı gibi sosyal yaÅŸantısında da olumlu etkiler yaratır. Bireyin toplumdaki yerinde güzel bir gülüÅŸün ve estetiÄŸin önemi kaçınılmazdır.
 
Ortodontiste ne zaman gitmeliyiz?
Çocuklarda süt diÅŸleri 6 aylıkken sürmeye baÅŸlayıp 2,5 yaÅŸ civarında tamamlanır. Daimi diÅŸler 6-7 yaÅŸlarında sürmeye baÅŸlar ve 12 yaşına kadar devam eder. Bu dönemde yani daimi diÅŸlerin sürmeye baÅŸlamasıyla birlikte olası ortodontik problemlerin teÅŸhisi ve mevcutsa durdurulması için ortodontik muayene yapılması faydalıdır. Çene bozukluklarında 7-8 yaÅŸlarında erken müdahale gerekebilir. Sadece diÅŸlerin düzensizlik gösterdiÄŸi durumlardaysa tedavi için genelde daimi diÅŸlenmenin tamamlanması beklenir. EriÅŸkin hastalardaysa diÅŸler her zaman hareket ettirilebilir ancak artan yaşın tedavi süresini ve tedaviye olan toleransı azaltacağı unutulmamalıdır.
 
Ortodontik tedavilerin süresi ne kadardır?
Ortodontik tedavilerin süresi bireyden bireye ve yapılacak tedavinin ÅŸekline göre deÄŸiÅŸmektedir. Sadece diÅŸleri ilgilendiren bozuklukların tedavisi, diÅŸlerle birlikte çene düzensizlikleri olan bozuklukların tedavisine oranla daha kısa sürer. Ortalama 6-24 ay arasında ortodontik ve ortopedik tedavilerde olumlu sonuç alınabilir. Tedavi süresinin azalması veya uzaması tedavi gören bireye de baÄŸlıdır. Tedavi süresince diÅŸlerin ve diÅŸ etlerinin saÄŸlığının korunması, yenmemesi gereken yiyeceklerden uzak durulması, tedavide uygulanan apareylerin doÄŸru ve düzgün kullanılması tedavi süresini etkileyen faktörlerdendir.
 
Tedavi süresince ne kadar sıklıkla kontrollere gitmek gereklidir?
Ortodontik tedavi süresince ilk zamanlar daha sık olmak kaydıyla ortalama 4-6 haftalık periyodlarla kontroller yapılır.
 
Ortodontik tedavi sırasında veya sonrasında ağrı veya acı duyulur mu?
DiÅŸlerinize braketlerin takılması sırasında herhangi bir ÅŸekilde canınızın yanması söz konusu deÄŸildir. Kontrole geldiÄŸiniz aylık periyodlarınız esnasında diÅŸleriniz üzerindeki ark telleri deÄŸiÅŸtirilip tekrar kuvvet uygulanacağından, her randevu sonrası çok kısa süreli olarak hafif bir hassasiyet hissetmeniz normaldir.
 
Braketlerin bakımı ve ağız temizliÄŸi için neler yapılmalıdır?
Tedavi süresince dikkat edilmesi gereken en önemli husus ne yenilirse yenilsin yemekten hemen sonra diÅŸlerin fırçalanmasıdır. Her fırçalamadan sonra braketlerin etrafının yeterince temizlenip temizlenmediÄŸi aynada dikkatlice kontrol edilmelidir. Braketler besin artığı ve bakteri plağı birikimi için oldukça uygun bir dizayna sahiptirler. DiÅŸ fırçalamanın yanında günde bir kez akÅŸamları diÅŸ ipiyle veya ara yüz fırçalarıyla braketlerin ve diÅŸlerin arası iyice temizlenmelidir. Ayrıca her 6 ayda bir mutlaka diÅŸ ve diÅŸetlerinin kontrolü ve gerekiyorsa bakımı yaptırılmalıdır.
 
Tedavi süresince nelere dikkat etmek gerekir?
Tedavi sürecindeki en önemli faktör  Hasta- Doktor – Aile üçgeninin uyumudur. Tedavi süresince verilen randevu günlerine uyulmalı ve doktorun vereceÄŸi görev ve sorumluluklar yerine getirilmelidir. Tedavinin baÅŸarıya ulaÅŸması için en önemli faktörlerden birisi de diÅŸ ve ağız bakımıdır. DiÅŸ ve diÅŸ etlerinin saÄŸlığı tedavinin baÅŸarı ve süresini doÄŸrudan etkiler.

Tedavi esnasında elma, havuç gibi sert gıdalar ısırarak yenmemelidir. Bu tür gıdaları küçük parçalara ayırarak yemek gerekir. Ayrıca yine ısırarak tüketilen ekmek arası sandviç, hamburger türü yiyecekleri de tedavi süresince yememek daha uygundur. Fındık, ceviz gibi kuruyemiÅŸlerin ayrıca kiraz, erik, zeytin gibi besin maddelerinin çekirdekleri çıkarılmadan yenilmesi ağızdaki braketlere zarar verme olasılığı olduÄŸundan uygun deÄŸildir.
 
Ortodontik tedavinin yaş sınırı var mıdır? Ortodontik tedavi her yaşta uygulanabilir mi?
Ortodontik tedavi için yaÅŸ sınırlaması yoktur. DiÅŸsel düzeltmelerde yaÅŸ önemli deÄŸildir, diÅŸleri çevreleyen kemikleri saÄŸlıklı olan herkese ortodontik tedavi uygulanabilir. Hasta kaç yaşında olursa olsun diÅŸ çapraşıklıkları düzeltilebilir. Ancak bireyin çene kemiklerinde bir düzensizlik söz konusuysa (üst çene veya alt çene ileriliÄŸi veya geriliÄŸi) bu durumda ortodopedik tedavi gerekmektedir ki bu tedavinin zamanlamasına hasta birebir muayene edildikten sonra karar verilebilir.
 

​
 

bottom of page